Háziasszonyokkal a hulladékmentes háztartásokért

2016. március 29.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány most megvalósult szemléletformáló projektjének célja a felelős hulladékgazdálkodási gyakorlat kialakítása volt a háziasszonyokban és gyermekeikben.

Az alapítvány 13 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható fejlődés gondolatát Észak-Magyarországon gyakorlati eredményekre váltsa. Ennek keretében számos környezet- és egészségvédelmi programot valósítottak már meg. Ők működtetik Miskolc biopiacát (a Belvárosi Biovásárt), illetve az egyre népszerűbb Miskolci Zöld Kosár termelői-fogyasztói közösséget.

A januári Miskolci Kocsonya Farsangon széleskörű érdeklődés fogadta az alapítvány hőszigetelt, napelemes öko jurtáját és az ott bemutatott „Recik ékszerek és kiegészítők” kiállítását. A többnapos nyitva tartás alatt a gyermekeknek újrahasznosítós játszóházat is tartottak.

A gondos háziasszonyokat „Hulladékmentes háztartás” fórumok várták Miskolcon, Arnóton, Baskón, Boldván és Királdon is. Ezeken választ kaphattak a hulladék megelőzés, újrahasználat, szelektív gyűjtés, újrahasznosítás, és komposztálás gyakorlati kérdéseit illetően. Külön workshop keretében vitatták meg a családi házas, bérházas lakókörnyezetben és a munkahelyeken használható öko-tippeket, amelyekkel csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége.  Egy családbarát kiadvány is készült, amely közérthető formában adja közre a felelős hulladékgazdálkodás gyakorlati tippjeit a tudatos háziasszonyoknak.

 Törekedjenek Önök is a nulla hulladék elérésére: vásároljanak friss árukat, kevés csomagolással, helyi termelőktől! Válasszák a tartós eszközöket az eldobósok helyett! Hasznosítsák újra, amit csak lehet! Szelektáljanak és komposztáljanak! Ha ráéreznek, már gyerekjáték az egész…

 Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány további programjairól a www.emff.hu oldalon tájékozódhatnak, az általuk szervezett Zöld Kosár Közösség pedig a facebookon is elérhető.

 A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás (OKTFNHI-LSZF/2015-01)

 

www.szelektalok.hu


ÉMFF logo