Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Nonprofit Kft.

Nike Ryz 365 White Size 7, Nike Ryz 365 White Size 8 Nike Ryz 365 White Size 7, Nike Ryz 365 White Size 8

Tel:  46/505768

E-mail:  gomorszolos@gmail.com

Web:  gomorszolos.org

 

Szervezet bemutatása: A Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 1996-ban jött létre közhasznú tevékenység keretében végzett környezetvédelmi szempontú fenntartható területfejlesztési célok megvalósítására.

Alapítója - az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány - azzal a szándékkal hozta létre a társaságot, hogy megteremtse a nem tőke allokációra alapozott térségi fejlesztés új modelljének intézményes garanciáját.

A társaság főbb célja környezet és természetvédelmi valamint területfejlesztési programok, tervek készítése, oktató, szemléletformáló feladatok végzése, segítése, valamint ezen tevékenységekhez kapcsolódó beruházások, fejlesztések megvalósítása, kiadványok oktatási segédanyagok készítése és kiadása. Tevékenységünket a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása és környezeti problémáinak kezelése, valamint munkahelyteremtés és foglalkoztatási célú programok fenntartható módon történő szervezése és lebonyolítása érdekében végezzük.

A társaság eddigi tevékenységének legfőbb gerincét a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó hagyományos kismesterségek oktatásának végzése, a megyei, regionális és térségi környezetvédelmi, területfejlesztési tervek készítésében és megvalósításában való részvétel, az Ökológiai Intézet Alapítvány „Gömörszőlős egy fenntartható falu” programjának működtetése valamint természet és környezetvédelmi programok tervezése és megvalósítása képezte.

A fenntartható fejlődés modell szintű realizálására, a tervek megvalósítására 1993-ban a társaság kiválasztott egy hátrányos helyzetben lévő, ám kulturális és természeti értékekben bővelkedő kis térséget, a gömöri régiót és azon belül egy kis létszámú települést, Gömörszőlőst ahol elindított egy kísérleti programot „Gömörszőlős, egy fenntartható falu” címmel.

 

 

Termék(ek) vagy szolgáltatás(ok) bemutatása:

A fenntartható falu programmal kapcsolatos tevékenységek:

    • információs központ működtetése (alternatív technológiák bemutató helye Pl: napkollektor, tömegkályha, komposzt toalett, alternatív szennyvíztisztítás stb.)
    • szemléletformáló tevékenységhez kapcsolódó rendezvények szervezése (lakossági fórum, tréningek, terepgyakorlatok, tanulmányi kirándulások)
    • minősített organikus gazdaság működtetése
    • gyapjúfeldolgozó és kézműves műhely működtetése
    • kistérségi szintű térségfejlesztés