Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány

NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter
Klasztertag profilja

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány

Tel:  46/560-110
E-mail:  istvan.zsolt@bay-logi.hu
Web:  www.bayzoltan.org

Szervezet bemutatása:

A Közalapítvány, Magyarország legnagyobb és egyben mondhatjuk legsikeresebb non-profit alkalmazott kutatási intézménye. A Közalapítvány missziója alapján elsősorban a magyarországi vállalatok versenyképességét és hatékonyságát kívánja növelni sikeres innovációk és technológia transzfer révén. Ezt a missziót különböző kutatási és fejlesztési projektek megvalósításával kívánja elérni. K+F tevékenységét az alábbi területekre koncentrálja:
· Anyagtudomány és lézertechnológia
· Nanotechnológia
· Biotechnológia
· Információs és kommunikációs technológiák
· Logisztika és ipari gyártástechnológiák
Ezen célok megvalósítása során az elmúlt 2 évben jelentős növekedést, dinamikus fejlődést és sikereket ért el, alapvetően a magasan képzett és motivált munkatársai erőfeszítéseinek köszönhetően.
Hazai és külföldi megrendelői számára – amely jelenleg több mint 200 vállalatot jelent - komplex tudományos és műszaki megoldásokat kínál a hatékonyabb és eredményesebb működésük elérése érdekében. Más szóval a partner intézményei számára az „innovációs-híd” szerepét tölti be alkalmazott kutatás-fejlesztési és technológia transzfer tevékenységen keresztül.

BAY-LOGI

A Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetet – a Közalapítvány második kutatóintézeteként – 1993-ban alapították a Miskolci Egyetemmel együttműködve, az egyetem területén. Három évvel később, 1996-ban Miskolctapolcán készült el az intézetnek jelenleg is helyt adó épület. Az Intézet a magyarországi politikai rendszerváltást követő kutatási struktúra-átalakítás keretében jött létre. Az Intézet a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány - 2005-től Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány - egyik láncszeme. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre a német Fraunhofer Gesellschaft támogatásával, a magyarországi fiatal mérnökgeneráció bevonására a modern, nemzetközi szintű kutatásba.
A BAY-LOGI küldetése a piaci jegyeket hordozó K+F tevékenység hazai megerősítése a környezettechnológia, a szerkezetek biztonságos üzemeltetése, az informatika, a logisztika, az újrahasznosítás, a megújuló energiaforrások alkalmazásának elterjesztése, a mechatronika, az új és tiszta technológiák meghonosítása, az innováció társadalmasítása, a vidékfejlesztés és hatékony termelési módszerek bevezetése területén.
A BAY-LOGI számos külföldi egyetemmel és kutatóintézettel működik együtt multi- ill. bilaterális formában. E kapcsolatok döntően a minden partner számára kölcsönös előnyöket nyújtó, nemzetközi támogatást élvező kutatási feladatok megoldásában alakultak ki. A munkatársak sikeresen vettek részt a kelet-nyugati kutatási együtt-működés nyitányát jelentő PECO-programoktól kezdve a COPERNICUS, INCO-COPERNICUS, NATO, TEMPUS, az EU 5. és 6. Keretprogramjaiban.
A BAY-LOGI munkatársai szerepet vállalnak a Miskolci Egyetem alap- és posztgraduális, valamint PhD képzésében. Az oktatási tevékenység szélesítésével az Intézet be tudja vonni a tehetséges hallgatókat az egyes kutatási feladatokba, biztosítva ezzel a kutatói utánpótlást, illetve a piac-orientált kutatói mentalitás szélesítését, az „EU-konform” kutatók hazai képzését, az innovációs lánc hatásfokának javítását.

Termék(ek) vagy szolgáltatás(ok) bemutatása: