Világfát ültettünk!

2016. november 18.

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány, a Hernádkaki Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség sajtóközleménye

Hernádkak, 2016. november 17.

 

Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány és a Hernádkaki Mátyás Király Katolikus Általános Iskola közösen csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség kampányához, melynek során 2016-ban 57 helyszínen ültetnek „Világfákat” a szövetség közösségei.  

 

„Mik is azok a világfák?” – kezdte a program ismertetését Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.  – „A világ- vagy életfa a hagyományainkkal köt bennünket össze. Ennek a hagyománynak a jövőbe vezetése, gyökereztetése volt az alapgondolatunk, mikor ezt a címet választottuk kampányunknak. A valóságban a világfa az év fájának egyike, melyet az Országos Erdészeti Egyesület választott az elmúlt évek folyamán a hazánkban őshonos fafajok közül.

Ezeket a csemetéket ültetik el szövetségünk közösségei egy-egy helyi akció keretein belül – folytatta a program bemutatását a szövetség elnöke. Az akció helyszínei átszövik az országot, sőt, idén erdélyi partnereink is újra bekapcsolódnak a kampányba. Ugyan a kis facsemeték elültetése nem oldja meg az éghajlatváltozás problémáját, de ezek a kis szimbolikus lépések kifejezik azt, hogy a helyi közösségek felismerik a problémát és fontosnak tartják, hogy valódi lépések szülessenek.”


Lenkey Ibolya, az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány képviselője a kampány kapcsán elmondta:  „A Mátyás Király Katolikus Általános Iskolával az éghajlatváltozással kapcsolatos szemléletformálásban már korábban is sikeresen együttműködtünk, ezért örömmel vettük a hírt hogy ismét egy közös környezetvédelmi akciót valósíthatunk meg. A klímaváltozás sajnos lassan bekerül a mindennapi hírek közé: a rendkívüli időjárási események, havária helyzetek egyre gyakoribbak. Fontos tudatosítanunk, hogy ennek a drasztikus változásnak a fő okozói mi magunk vagyunk: azzal, hogy rengeteg széntartalmú energiahordozót égetünk el, a légkör széndioxid tartalmát növeljük, ez pedig üvegházhatáshoz vezet. Bolygónk felmelegszik, a természetes áramlási rendszerek felbolydulnak, az időjárás, az éghajlati jellemzők megváltoznak. Ezt a változást nehezen tolerálja az ember és a többi faj is, egyre több faj hal ki a klímaváltozás miatt. A témáról beszélni kell, minél többet, hogy az okok és következmények világossá váljanak.”

 

Juhászné Vaszil Ildikó, a Mátyás Király Katolikus Általános Iskola oktatója az alábbi gondolatokat fűzte hozzá: „A hernádkaki Mátyás Király Katolikus Általános Iskola második alkalommal csatlakozik a Világfa ültetés kampányhoz. Az iskolánk védőszentje, Szent Erzsébet tiszteletére ültetjük el a fát. Nagy Krisztián atya fogja a fánkat megáldani, és iskolánk testvérpárja: Farkas Erika 4. osztályos és Farkas Tibor 2. osztályos tanuló verssel teszi szebbé ezt a napot. A nyolcadikos fiúk segítik a fa elhelyezését iskolánk előtti réten.

Mottóként álljon itt a versből egy gondolat: " Meg kell tanulni itt a fák kimondhatatlan tetteit." „

 

A hernádkaki általános iskolánál ültetett facsemetét egy szép kézműves „Világfa” emléktábla is kíséri.

Közleményünkhöz csatoljuk a helyi akción készült képeket.

 

További információ:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség – Lajtmann Csaba

lajtmann@gmail.com – 06 30 232 6658

Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány – Lenkey Ibolya

emff.alapitvany@upcmail.hu – 06 30 374 5465

Képek: