Derenk Sro.


Tel:  30/619-3697
E-mail:  dominium_bt@freemail.hu
Web:  www.jablonca.hu

Szervezet bemutatása:

Házunk a falu végén, a természetvédelmi terület határán helyezkedik el. A porta egészen az erdő széléig ér, így a külső (bekerítetlen) kertjében rendszeresen látunk vadnyomokat - szeptemberben a kertünkben bőgnek a szavasok. A házat 1926-ban építette egy gazdag paraszt - minőségű anyagok felhasználásával, mert a ház (néhány részletet leszámítva), eredeti állapotában van ma is. A földszinti szobák régi paraszt bútorokkal vannak berendezve, és az ebédlőt is korabeli használati eszközök díszítik.
Ezek ismeretében talán érthető, hogy miért gondoltuk úgy, hogy itt ökoportát és ökoházat kell működtetnünk.
Miben is nyilvánul ez meg:

 • Energia- és víztakarékos eszközöket használunk, biológiailag kezeljük a szennyvizünket, gyűjtjük az esővizet
 • Komposztálunk és szelektíven gyűjtjük a szemetet
 • A környezetkímélő anyagokat részesítjük előnyben
 • Környezetbarát tisztítószereket használunk
 • Felszerelt pihenőkerttel rendelkezünk (kerti tó, játszótér, sporteszközök, hintaágy stb.)
 • Tudunk kerékpárokat kölcsönözni és bemutatni a különböző túraútvonalakat
 • Igény esetén be tudjuk mutatni a környék természeti és kulturális értékeit, illetve információs anyagot is biztosítunk a vendégeknek ezekről (térképek, útikönyvek stb.)
 • Ismerjük a helyi tájjellegű ételeket, kívánságra ezt a kemencében vagy a szabadban, bográcsban el is készítjük a vendégeknek - természetesen helyi vagy a közelben termett élelmiszerek felhasználásával
 • Lehetőséget biztosítunk arra, hogy helyi termelők kézműves termékeiből vásárolhassanak a vendégeink (méz, lekvár, szörp, csigatészta stb.)
 • A porta különböző részein tablókat helyeztünk el, melyek segítségével tájékoztatjuk a vendégeket, hogy milyen lehetőségeik vannak arra, hogy életmódjukba minél több környezettudatos praktikát csempésszenek be. Próbáljuk megértetni a vendégeinkkel, hogy ez az egy földünk van- vigyázzunk hát rá.
 • Rendszeresen szervezünk öko táborokat, természetjáró táborokat, természetbúvár táborokat és életmód táborokat is különböző korosztályok számára - mely táborok elsődleges célja a környezettudatos szemlélet kialakítása, természetesen mindez élményszerűen és kalandosan!
 • Háziállatokat is örömmel fogadunk - (jelezzék előre, hogy milyen állatot kívánnak hozni)

A ház 7 szobájában maximum 27 + 17 (pótágyon) fő helyezhető el. Jól felszerelt konyhával, többféle kinti főzési lehetőséggel és tágas étkezővel is rendelkezünk. Alapvetően önellátó vendégek fogadására rendezkedtünk be, de igény esetén, nagyobb csoportok vagy táborok esetében a teljes panziós ellátást is vállaljuk.

Saját zárt parkoló, kempingezésre alkalmas terület (akár 10 sátor is felállítható) és kerékpárkölcsönző is tartozik hozzánk.

Elsősorban azoknak a nagyobb családoknak, baráti társaságoknak, munkahelyi kollektíváknak, diák csoportoknak ajánljuk, akik az aktív pihenést és az intenzív együttlétet keresik.

Vendégeink részéről két teljesen különböző ellátási igény jelentkezik Egyik részük elvárja a falusi turizmus kapcsán a házias ízeket, a nehéz fűszeres ételeket (parasztreggeli, sült szalonna, disznótoros, oldalas, kolbász, töltött káposzta, fánk, kelt tésztás édesség, stb.), egy másik csoport a wellness turizmushoz kapcsolódva igényli a könnyű, egészséges étkezést, esetleg a biotermékeket. Igyekszünk mindkét igényt maradéktalanul kiszolgálni, mindkét esetben építve a természetközeli, falusias életérzésre, és amennyire csak lehetséges igyekszünk helyi vagy közelből beszerzett élelmiszereket felhasználni.

Ajánlatunk egy komplex szolgáltatás, mely éppúgy magába foglalja a környék sokszínű látnivalóit, a gyönyörű természeti környezetet, a jó levegőt, a csobogó patakot, a sokféle sportolási és kikapcsolódási lehetőséget, ahogy magába foglalja a falusiak hihetetlen vendégszeretetét, az Erzsi néni erdei áfonya dzsemét, Jenő bácsi kristálytiszta akácmézét, a környék féltett kincsét, a som pálinkát. De a kemencében sütött kenyérlángos éppen úgy idetartozik, mint a szervezőcsapat szakértelme, elkötelezettsége és vendégszeretete, mely biztosítja, hogy aki ide eljön, tele élménnyel térjen haza, miközben az a kellemes tudat töltheti el, hogy eközben nem terhelte a környezetét, és saját szervezetét is megóvta mindenféle szennyezéstől, méreganyagtól.