Gubanc Gyapjú Manufaktúra

NAUTILUS Fenntartható Életmód Klaszter
Klasztertag profilja

Gubanc Gyapjú Manufaktúra

Tel:  20/211-3369
E-mail:  gubancgyapju@gmail.com
Web:  www.gubancgyapju.hu

Szervezet bemutatása:

A gyapjú évezredekig életünk szerves, mindennapi része volt. Használata mára azonban sajnos visszaszorult, s helyette rosszabb, gyengébb minőségű anyagok vették át korábbi szerepét. A műszálas termékek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen viseletük egészségkárosító, előállításuk és az elhasznált anyag környezetszennyező. A piacot ma uraló, elsősorban pamut „kínai áru” minősége közismert, ideiglenes térhódítása pedig kiszolgáltatottá tett. A gyapjú természetes lanolin-tartalma ápolja a bőrt. Az elemi szálak hullámosságának köszönhetően, a szálak közötti levegő miatt kitűnő hőszigetelő képességű. Már viszonylag csekély súlyú gyapjú is nagy melegérzetet kelt. A rugalmassága minden hasonló anyagnál lényegesebb jobb. Télen fűt, nyáron hűt.

A gyapjú nem csak életünk fizikai oldalán van segítségünkre, hanem talán még fontosabb, hogy segít kapcsolódni a napi gondokon túlmutató, valódi élethez. Megszűri a világot.

A gyapjúfeldolgozó üzem lelke Gömörszőlősön működik, ahol több mint száz éves gépekkel tépjük és kártoljuk a gyapjút,  majd ágyneműt készítünk belőle.

A feldolgozás során kizárólag hazai (kárpát-medencei) juhok gyapját hasznosítjuk. A viszonylag gyakori merinó mellett igény szerint cigáják, gyimesi és alföldi rackák gyapjával is dolgozunk. A gyapjút vegyileg nem kezeljük! A magyar szabvány lehetővé teszi gyapjú-termékekbe 10% műanyag bedolgozását, s ezt még 100%-os gyapjúként lehet értékesíteni. Ezt a lehetőséget elutasítjuk, valóban 100%-os természetes gyapjút dolgozunk fel és árusítunk!

Tevékenységünk szervesen illeszkedik egy egykor volt és most újra épülő fenntartható rendszerbe, hiszen gyapjút vásárolunk fel, ami a hazai juhtartást erősíti (ide értve a pásztorok megélhetését és a tudás/hagyomány tovább-élését is), a megfelelő állatlétszám közben a legelők természetvédelmi kezelést végzi el. A feldolgozás során előnyben részesítjük a hagyományos, vegyszermentes megoldásokat, régi recepteket, technikákat. Lényegében hulladékként csak lebomló szerves anyagok keletkeznek (apró gyapjúszálak, a gyapjúba ragadt bogáncs, kifőzött festőnövények… ). Mind közvetve (nemezelési alapanyag), mind közvetlenül (ágynemű) olyan termékeket állítunk elő, melyekre valóban szüksége van az embereknek, egészségükre szolgálnak, és elhasználódásukkor csak jól lebomló szerves hulladék keletkezik.

Termékek, szolgáltatások bemutatása:

- Gyapjú ágynemű (paplan, párna, derékalj…); kártolt gyapjú; növénnyel festett gyapjú; nemeztárgyak; gyapjú bérfeldolgozás.

- A gyapjúfeldolgozás bemutatása, részvételi tanulás; muzeális értékű és ipartörténeti jelentőségű gyapjúfeldolgozó gépsor működtetése és bemutatása.